Любопитно Журналист подготвя книга, представяща трансформацията на Плевен от началото...

Журналист подготвя книга, представяща трансформацията на Плевен от началото на 21 век

- Реклама -

Журналистът Силвия Златкова подготвя книгата „Плевен в XXI век“, която предстои да излезе от печат през тази година. Изданието е част от развитието на журналистическия проект „реВизията на Севера“. За него през 2019 г. Златкова бе удостоена с годишната награда „Северно ехо“ на Съюза на българските журналисти – Дружество Плевен и Община Плевен. 

„Книгата представя инвестиционната история на Плевен от началото на 21 век – най-големия град в най-слабо развития регион в Европейския съюз“, каза за БТА Златкова, която е дългогодишен кореспондент на Градът Медиа Груп за Северна България. Изданието за първи път събира на едно място най-значимите 100 обществени сгради, показващи трансформацията на Плевен, хронологично проследява развитието на града през годините от началото на века и по сектори. Част от тези инвестиции са реализирани с европейски средства.

За представянето на книгата Силвия Златкова е поканила трима български евродепутати – Андрей Новаков, Радан Кънев и Цветелина Пенкова. Тя е имала тази възможност при лични срещи с тях в Европейския парламент в Страсбург. 

„Поканата ми е в контекста на основната инвестиционна политика на ЕС за сближаване, предоставяща ползи за всички региони и градове, подкрепа за икономическия растеж, създаване на работни места, конкурентноспособност на предприятията, устойчиво развитие, защита на околната среда и в частност – с поглед към най-бедния регион в Европа и областния град Плевен“, коментира Златкова. 

„Адмирирам това, че имате такава инициатива да промотирате Плевен като град с потенциал във временно, според мен, един от бедните региони в България, тъй като това е нещо, което можем да променим“, е казал в разговор със Златкова Андрей Новаков. 

„Северозападът като най-бедният регион в Европа в никакъв случай не получава необходимото внимание“, категоричен е бил Радан Кънев.  

„Когато говорим за Северозапада и Плевен, като най-големия град от този регион, трябва да се мисли за стратегическо и приоритетно инвестиране, така че да можем да постигнем резултати по четири основни направления: развитие на икономическа дейност и нови работни места; образование и наличие на кадри; жилищна политика за младите семейства и здравеопазване. От всички тези компоненти ще зависи начинът, по който ще стартират средствата по Плана за възстановяване“, е подчертала евродепутатът Цветелина Пенкова. 

„Плевен в XXI век“ показва реална инвестиционна фактология и представя града такъв, какъвто е от началото на века“, подчерта Силвия Златкова. Тя изтъкна, че при съставянето на книгата е водена от идеята за представяне на Плевен по един различен начин – град, част от Северозапада, за който регион са ангажирани и българските депутати в Европейския парламент.

Източник: Елина Кюркчиева, БТА

Последни новини

Хари Стайлс ще пее на церемонията за наградите „Грами“

Певецът Хари Стайлс ще се представи със свое изпълнение на предстоящата 65-а церемония за наградите "Грами", съобщи...

Мода и диамантен блясък на Code Fashion Awards 2023

Лили Иванова взе приз за Модна икона, Мира Бъчварова вдигна залата на крака, Азис дефилира за Agressia,...

Как да изберете перфектната рамка за картина според арт консултант

Не сте сигурни как да рамкирате любимите си отпечатъци? Помолихме експертите да споделят своето ноу-хау в индустрията...

Никол Кидман ще участва в екранизация на роман, отличен с награда “Гонкур” 

Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран...
- Реклама -
- Реклама -