Изкуство Световен ден на киното

Световен ден на киното

- Реклама -

Днес е Световният ден на киното – на тази дата през 1895 година в парижкото “Гран кафе” се състои първата публична демонстрация на “движещи се фотографии”. Това става с помощта на кинематографа, създаден от братята Антоан и Луи Люмиер.

В този ден са представени 10 късометражни филма от по 50-секунди, като лентата на всеки е дълга 17 метра. Сред тях е филмът „Работници напускат фабрика“ – първият игрален филм.

През следващата година братята тръгват на турне по света. Освен на първите документални филми, те заснемат и първата комедия със заглавие „Градинарят”, а през 1907-ма – и първия си цветен филм.

Общо чистият доход на братята Люмиер от първата платена прожекция в Париж е от 33 франка.

По време на първата кино прожекция – на този ден преди повече от 120 години – пред 35 зрители е представен и филмът на братя Люмиер “Пристигането на един влак”. Той предизвиква паника сред тълпата, както и възгласи “Ужас! Ще ни смачка! „, когато виждат движещия се срещу тях парен локомотив. Само за седмица обаче, новото изобретение предизвиква интереса на хиляди хора, които започват да се редят на опашки, за да го зърнат.

Източник: БНР

Последни новини

Обявиха наградите на „София филм фест“

Филмът "Червените обувки", продукция от Мексико-Италия е носителят на голямата награда на 27-ото издание на "София филм...

Публиката има нужда от искрени музиканти, каза цигуларката Лия Петровa

Публиката има нужда от искрени музиканти. Това е много важно, защото така повече хора ще обикнат класическата...

Приключиха снимките на „Това, което остава“ с участието на Мария Бакалова 

Мария Бакалова приключи снимките на българския късометражен филм „Това, което остава“ (What Stays After) на режисьора Димитрис...

Галериите, участници в прочут панаир за съвременно изкуство в Хонконг, обявиха скок в продажбите след пандемията

Огромен скок в продажбите на билети тази година обявиха галериите, участници в „Арт Базел Хонконг“ - един...
- Реклама -
- Реклама -