Любопитно Картина на Анди Уорхол беше продадена за 85 млн....

Картина на Анди Уорхол беше продадена за 85 млн. щатски долара на аукцион в в Ню Йорк

- Реклама -

Картина на Анди Уорхол беше продадена за 85 млн. щатски долара на търг в Ню Йорк, съобщи АФП. Емблематичното платно „Бял ужас“  е рисувано през 60-те години.

Продажбата беше осъществена за две минути чрез истински дуел на двама представители на кандидат-купувачите, които получаваха нареждания по телефона. Първоначалната цена за картината, датираща от 1963 г., беше 74 млн. щатски долара.

Майсторът на попарта Анди Уорхол, починал през 1987 г., се превърна в звезда на аукционите. За последен път пред 2013 г. негово монументално платно от серията „Смърт и ужас“ беше продадено на търг, като достигна цена от 105 млн. щатски долара.

Портрет на Мерилин Монро от 1964 г. пък беше продаден за 195 млн. щатски долара през май т.г. Това е най-скъпата творба на художник от XX век.

Платното „Бял ужас“ представлява сериен графит на тежка автомобилна катастрофа. Сцената се повтаря 19 пъти. Светлината в картината постига ефект на светкавица от фотоапарат. Височината на картината е 3,6 м.

В края на 1962 г. Уорхол рисува Мерилин Монро и това е началото на неговата обсесия от образа на славата. Смъртта на актрисата през същата година го води до темата за смъртта. Така се стига до картините, изобразяващи смърт и ужас от началото на 1963 г., каза пред АФП Дейвид Галперин, завеждащ секцията за съвременно изкуство на „Сотбис“ за Северна и Южна Америка.

Само три от картините от поредицата „Смърт и ужас“ са в подобен монументален формат. Едно от тях се намира в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк (МОМА).

Продадената в сряда картина ще бъде част от частна колекция и както обикновено аукционната къща „Сотбис“ не дава никаква информация за купувача, отбелязва АФП.

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Последни новини

Обявиха наградите на „София филм фест“

Филмът "Червените обувки", продукция от Мексико-Италия е носителят на голямата награда на 27-ото издание на "София филм...

Публиката има нужда от искрени музиканти, каза цигуларката Лия Петровa

Публиката има нужда от искрени музиканти. Това е много важно, защото така повече хора ще обикнат класическата...

Приключиха снимките на „Това, което остава“ с участието на Мария Бакалова 

Мария Бакалова приключи снимките на българския късометражен филм „Това, което остава“ (What Stays After) на режисьора Димитрис...

Галериите, участници в прочут панаир за съвременно изкуство в Хонконг, обявиха скок в продажбите след пандемията

Огромен скок в продажбите на билети тази година обявиха галериите, участници в „Арт Базел Хонконг“ - един...
- Реклама -
- Реклама -