Любопитно Картина на Анди Уорхол беше продадена за 85 млн....

Картина на Анди Уорхол беше продадена за 85 млн. щатски долара на аукцион в в Ню Йорк

- Реклама -

Картина на Анди Уорхол беше продадена за 85 млн. щатски долара на търг в Ню Йорк, съобщи АФП. Емблематичното платно „Бял ужас“  е рисувано през 60-те години.

Продажбата беше осъществена за две минути чрез истински дуел на двама представители на кандидат-купувачите, които получаваха нареждания по телефона. Първоначалната цена за картината, датираща от 1963 г., беше 74 млн. щатски долара.

Майсторът на попарта Анди Уорхол, починал през 1987 г., се превърна в звезда на аукционите. За последен път пред 2013 г. негово монументално платно от серията „Смърт и ужас“ беше продадено на търг, като достигна цена от 105 млн. щатски долара.

Портрет на Мерилин Монро от 1964 г. пък беше продаден за 195 млн. щатски долара през май т.г. Това е най-скъпата творба на художник от XX век.

Платното „Бял ужас“ представлява сериен графит на тежка автомобилна катастрофа. Сцената се повтаря 19 пъти. Светлината в картината постига ефект на светкавица от фотоапарат. Височината на картината е 3,6 м.

В края на 1962 г. Уорхол рисува Мерилин Монро и това е началото на неговата обсесия от образа на славата. Смъртта на актрисата през същата година го води до темата за смъртта. Така се стига до картините, изобразяващи смърт и ужас от началото на 1963 г., каза пред АФП Дейвид Галперин, завеждащ секцията за съвременно изкуство на „Сотбис“ за Северна и Южна Америка.

Само три от картините от поредицата „Смърт и ужас“ са в подобен монументален формат. Едно от тях се намира в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк (МОМА).

Продадената в сряда картина ще бъде част от частна колекция и както обикновено аукционната къща „Сотбис“ не дава никаква информация за купувача, отбелязва АФП.

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Последни новини

Започва отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов

Специалната програма за отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов започва днес.

Актьори от Народния театър с отворено писмо до президента в защита на директора

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков...

Явор Гърдев за казуса с Народния театър: Има път към изход

"Има път към изход. Определени въпроси не могат да се разрешат с административни мерки. Директорът на Народния...

Връчването на наградите „Оскар“ във всичките 23 категории ще бъде предавано на живо

На церемонията за наградите "Оскар" догодина зрителите ще могат да проследят на живо връчването на статуетките във...
- Реклама -
- Реклама -