Любопитно Нов инициативен комитет ще подпомага превръщането на остров Св....

Нов инициативен комитет ще подпомага превръщането на остров Св. св. Кирик и Юлита в световен център на изкуствата

- Реклама -

Инициативен комитет за създаване на център за култура и изкуство на остров Св. св. Кирик и Юлита бе основан в Националния археологически институт в сряда, 9 ноември, в София. Негов председател е министърът на културата проф. Велислав Минеков, а сред членовете му са вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, архитект Радост Георгиева, кметът на Созопол Тихомир Янакиев и част от авторския екип на концепцията за превръщането на острова в световен център на изкуствата, съобщават от пресцентъра на община Созопол. 

Концепцията за опазване и устойчиво развитие на острова е изготвена през 2011 г.. Сред акцентите в нея са обследване и предложения за реставрация и експлоатация на годния сграден фонд, посочва ръководителят на авторския екип проф. арх. Тодор Кръстев. Досега държавата е отпуснала средства само за ремонт на покрива на старото рибарско училище, допълват от общинската администрация.

На срещата проф. Минеков припомни отново, че вече е провел срещи в търсене на подкрепа за мащабния проект с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, както и с нейния заместник Ернесто Отоне Рамирес. По думите му, интерес проявява и Франция чрез посолството си в България, френския министър на културата и директора на паметниците на културата във Франция. Проф. Минеков допълни, че е подписан и меморандум за сътрудничество с Обединени арабски емирства, към който в момента се подготвя анекс за остров Св. св. Кирик и Юлита.

Кметът Тихомир Янакиев подчерта, че през годините е имало различни идеи за експлоатация на острова, но те не са се харесвали на созополската общественост. По думите му е назрял моментът за обединяване на институции и експерти, за да бъде открит правилния начин красотата на това ценно място да бъде върната. Според него „Кирик не е богатство само на Созопол, той е богатство на България“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че президентската институция застава зад каузата. „България има нужда от такъв център, място, което ще презентира пред света историята ни и същевременно място за изява на нашите творци“, допълни тя.

„Всички ние сме обединени в една кауза – връщането на красотата и величествеността на остров Св. св. Кирик и Юлита“, коментира проф. Мария Нейкова и допълни, че е запозната с болката на созополчани по разрухата на това място и ще спомага всякак за превръщането на острова в световен център за култура и изкуство.

Следващата среща на инициативния комитет ще се проведе в Созопол, допълват от общинската администрация в морския град.

Последни новини

Започва отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов

Специалната програма за отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов започва днес.

Актьори от Народния театър с отворено писмо до президента в защита на директора

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков...

Явор Гърдев за казуса с Народния театър: Има път към изход

"Има път към изход. Определени въпроси не могат да се разрешат с административни мерки. Директорът на Народния...

Връчването на наградите „Оскар“ във всичките 23 категории ще бъде предавано на живо

На церемонията за наградите "Оскар" догодина зрителите ще могат да проследят на живо връчването на статуетките във...
- Реклама -
- Реклама -