Любопитно ПАРАСКЕВА ДЖУКЕЛОВА – рожден ден и 30 години на...

ПАРАСКЕВА ДЖУКЕЛОВА – рожден ден и 30 години на сцена

- Реклама -

Актрисата от трупата на Народния театър Параскева Джукелова празнува рожден ден и 30-годишен юбилей на сцената на театъра на 14 ноември 2022 г. 

Дебютът ѝ на първата ни сцена е на този ден през 1992 г. в спектакъла „Великият комбинатор“, реж. Андрей Аврамов, където си партнира и с Христо Чешмеджиев (който също дебютира тогава в Народния театър), Велко Кънев, Георги Мамалев, Михаил Петров и други. 


Параскева Джукелова завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1992 г. в класа на проф. Стефан Данаилов и веднага след това постъпва в трупата на Народния театър. След 5 години излиза на свободна практика. 

Играе в спектаклите „Васа Железнова“, „Анатол“ „Обир“ „Бягащи странници”, „Мизантроп“, „Август в Оклахома”, „Пет жени в еднакви рокли” , „Ричард Трети“ , „Добри хора”, „Последното изкушение”, „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности“, „Спускане от връх Морган”, „Един безумен ден”.


През настоящия сезон може да гледате Параскева Джукелова в спектаклите „Бележките под линия“, „О, ти, която и да си…“, „Чудесна неделя за Creve Couer“, „Народът на Вазов“ и „Лисичета“.


Носител е на номинации АСКЕЕР 2007 за водеща женска роля за ролята на Надя в „Бягащи странници“ от Алексей Казанцев, АСКЕЕР 2010 за поддържаща женска роля за ролята на Елианта в „Мизантроп“ от Жан-Батист Молиер, номинация ЗЛАТЕН КУКЕРИКОН 2019 за женска роля за ролята на Марселина в „Един безумен ден“ от Пиер дьо Бомарше.

Изображение: Народен театър „Иван Вазов“

Последни новини

Първа самостоятелна изложба подрежда в родния си град Попово творецът Тихомир Иванов

Първа самостоятелна изложба подрежда в родния си град Попово творецът Тихомир Иванов. Ценителите на изобразителното изкуство ще...

Режисьорът Куентин Тарантино планира да заснеме десетия си и последен филм през есента

Култовият американски режисьор Куентин Тарантино обяви, че през есента възнамерява да заснеме десетия си филм, планиран да...

Непоказвани досега снимки на „Бийтълс“, направени от Пол Маккартни, бяха публикувани преди началото на изложба

Непоказвани досега снимки на ранните "Бийтълс", направени от Пол Маккартни, бяха публикувани от Националната портретна галерия в...

Теодосий Спасов: Импровизацията е най-авантюристичното изживяване и за публиката, и за изпълнителя

Импровизацията е най-авантюристичното изживяване и за публиката, и за изпълнителя. Това разказа пред БНР виртуозният музикант Теодосий...
- Реклама -
- Реклама -