Изкуство „ФИЕСТА“ в Народния театър

„ФИЕСТА“ в Народния театър

- Реклама -

Авторски движенчески спектакъл на Андреа Гаврилиу с премиера на новата сцена в Народния театър – „Музите“.

Новото театрално пространство се намира на Първи балкон на Народния театър, а над него са образите на четирите музи на изкуствата. Точно там, под кристалния полилей, публиката ще се срещне със спектакъла на румънския хореограф Андреа Гаврилиу, в който участват актьорите на Народния театър Снежина Петрова, Пламен Димов и Явор Вълканов, а също и Надя Керанова, Йоана Титкова, Елена Иванова, Асен Данков и Кире Гьоревски.

Пърформансът разказва за едно празненство. Но поводът е без значение, важното е личното преживяване на всеки отделен зрител. Всеки е свободен да разпознае себе си, някой друг, или обществото като цяло по време на този празник. Нестандартното сценично пространство, в което се случва действието, предоставя необходимите условия за така нужната близост между публиката и представлението, за да има тя по-директен достъп (буквално) до приключението, в което ще я потопим.

По този начин зрителите няма да бъдат само наблюдатели в мрака, а ще имат възможността да станат активна част от това енергично преживяване.

Ето какво споделя Андреа Гаврилиу за спектакъла:

„За мен като творец, този пърформанс е съставен от множество предизвикателства: отделянето от „черната кутия“, 59-минутен саундтрак, който те оставя без дъх от край до край, присъствието на 8 изпълнители на сцената през цялото време, детайлно изградените преходи от уравновесеност/контрол/самоосъзнатост към отприщване/огрубяване/изпадане в транс. Всички тези прилагателни не целят да осмеят или да посочат с пръст обществото, защото всеки зрител има пълната свобода да изведе свой собствен смисъл и още по-важното, да оцени артистичността, зад тях“.

Изображение: Стефан Н. Щерев

Последни новини

Започва отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов

Специалната програма за отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов започва днес.

Актьори от Народния театър с отворено писмо до президента в защита на директора

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков...

Явор Гърдев за казуса с Народния театър: Има път към изход

"Има път към изход. Определени въпроси не могат да се разрешат с административни мерки. Директорът на Народния...

Връчването на наградите „Оскар“ във всичките 23 категории ще бъде предавано на живо

На церемонията за наградите "Оскар" догодина зрителите ще могат да проследят на живо връчването на статуетките във...
- Реклама -
- Реклама -