Изкуство 39 културни творци и дейци ще получат наградата "Златен...

39 културни творци и дейци ще получат наградата „Златен век“

- Реклама -

Заместник-министрите на културата проф. д-р Борислава Танева и доц. Пламен Славов ще отличат с почетни награди „Златен век“ и грамоти 39 културни творци и дейци.  Събитието е на 1 ноември в галерия „Средец“, съобщават от Министерството на културата

Златен век“ се присъжда за постигнати високи творчески резултати или принос в развитието и популяризирането на българската култура и по повод 1 ноември. 

Отличените получават огърлие и звезда, почетен знак „Печат на цар Симеон Велики“ – златен и сребърен и грамоти за принос към развитието и популяризирането на българската култура.

На церемония, която ще започне същия ден, ще бъдат обявени и отличени и носителите на националната награда „Музейна образователна дейност“ за 2022 г. Отличието се присъжда за принос в популяризирането на културното наследство и изкуствата чрез създаване и въвеждане на музейни образователни програми.

Наградата е учредена от МК в съответствие със споразумение за сътрудничество с Министерството на образованието и науката, подписано през 2018 г. Връчена е за първи път през 2020 г. Отличията са в следните категории – „Културен институт – национален музей/художествена галерия”, „Културен институт – регионален музей”, „Културен институт – общински музей/художествена галерия” и „Музеен специалист от национален, регионален и общински музей”.

Последни новини

Започва отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов

Специалната програма за отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов започва днес.

Актьори от Народния театър с отворено писмо до президента в защита на директора

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков...

Явор Гърдев за казуса с Народния театър: Има път към изход

"Има път към изход. Определени въпроси не могат да се разрешат с административни мерки. Директорът на Народния...

Връчването на наградите „Оскар“ във всичките 23 категории ще бъде предавано на живо

На церемонията за наградите "Оскар" догодина зрителите ще могат да проследят на живо връчването на статуетките във...
- Реклама -
- Реклама -