Изкуство ЕС движи творците, културата движи Европа

ЕС движи творците, културата движи Европа

- Реклама -

Бюро „Творческа Европа“ България дава старт на една от най-големите програми за мобилност на артисти и професионалисти от културния и творческия център.

„Culture Moves Europe“ надгражда опита от успешния пилотен проект i-Portunus, провел се между 2018 и 2022 г. Тя разполага с 21 млн. евро до 2025 година и чрез нея ще могат да пътуват и творят около 6-7 хиляди артисти.

„Всъщност програмата е за всички професионалисти от сферата на културата, в това число – куратори, мениджъри на различни организации, формации и структури от творческия сектор. От следващата година стартира и схемата за резиденции, за организации домакини“, обясни пред Радио София Деси Панчеваот българското бюро „Творческа Европа“.

„Движението е основна характеристика на всеки артист, излизането извън границите и рамката“, допълни колежката ѝ Ража Ел Мадхун, която е и музикант.

Сред целите на „Culture Moves Europe“ е разширяване на професионалните хоризонти и контакти чрез различни форми на неформално образование, общуване, обмяна на практики и идеи, запознаване с други култури.

Програмата може да поеме разходите по пътуването и престоя на вдъхновяващи места.

Предвиждат се 350 евро за пътуване и 75 евро дневни за 7 до 60 дни.

Кандидатстването може да става в различни сфери: архитектура, дизайн, музика, литературни преводи, сценични изкуства, както и визуални.

Желаещите трябва да са навършили 18 години.

Дебютантите ще се ползват с преференции. Подкрепа ще получат творци с увреждания, с малки деца, от маргинализирани групи, включително и бежанци.

Поканите остават отворени до 31 май 2023-та.

Последни новини

Музикаутор, ПРОФОН и СЕМ се обединяват срещу нерегламентираното ползване на музика

Организацията на автори и композитори „Музикаутор“, организацията на продуценти и изпълнители ПРОФОН и Съветът за електронни медии (СЕМ) обединяват сили за засилване...

„Къщата на Клоуните“ – най-диаболичният и смел роман от Галин Никифоров се появява отново

Триумф на литературата и въображението в книгата, станала носител на престижната награда „Елиас Канети“.

Георги Господинов ще дава автографи пред НДК днес от 18:00

Георги Господинов, чийто роман "Времеубежище" спечели престижната литературна награда „Букър“, ще има тази вечер първа среща с...

Дефиле на оркестрите: Международен фестивален оркестър „Седичи“

Идеята ни за преглед на оркестрите се развива отлично и нараства с всяко следващо издание на фестивала,...
- Реклама -
- Реклама -