Изкуство "Времеубежище" от Георги Господинов е в списъка на сп....

„Времеубежище“ от Георги Господинов е в списъка на сп. „Ню Йоркър“ за най-добрите книги на 2022 г.

- Реклама -

Сп. „Ню Йоркър“ включи в списъка си за най-добрите книги на 2022 г. „Времеубежище“ от Георги Господинов.

„В тази странна фантазия за европейската политика, разказана от измислено алтер его на автора, негов загадъчен приятел проектира „клиника на миналото“, която успокоява болните от Алцхаймер с обстановка от времето, което те все още помнят. Когато лечението придобива популярност, континентът е обхванат от трескава носталгия. Хората се обличат в национални носии и се провежда референдум в стил Брекзит за връщане към миналото (въпреки че страните не са съгласни с епохата). На изток се провеждат социалистически митинги, и дори повторно убийство на Франц Фердинанд. „Историята все още е новина“, пише Господинов, като умело привлича вниманието към насилието, което миналото упражнява върху настоящето“, пише „Ню Йоркър“.

Романът „Времеубежище“ е  в превод на английски език Анжела Родел.

В списъка за най-добрите книги на 2022 г. досега са също романът „Afterlives“ на миналогодишния нобелист Абдулразак Гурна, „Liberation Day“ от Джордж Сондърс, „Marigold and Rose“ от нобелистката за 2020 г.  Луиз Глюк, „The Betrothed“ от Алесандро Манцони и много други.

Списъкът с най-добрите книги на сп. „Ню Йоркър“ се изготвя от неговите редактори и критици. Те подбират „най-завладяващите, забележителни,  брилянтни, изненадващи, поглъщащи, странни, провокиращи размисъл и обсъждани четива“. 

Последни новини

Белослава ще има концерт в София на 8 март

На 8 март Белослава излиза на сцената на Sofia Live Club. Това ще бъде първи концерт на...

Васко Василев изнася 14 концерта за 14 дни

След зимното акустично турне на Васко Василев в страната, концертите продължават в още 14 града в продължение...

Какви са митовете за моторното масло

Моторното масло е комплексен продукт. Има много класове, категории, марки смазочни материали. Невъзможно е да се проучат подробно всички...

Емил Янев: Културата не е като дейностите на пазара

Носител на Голямата награда "Сирак Скитник" за 2022 година е Емил Янев за предаването "Трамвай по желание". В присъствието...
- Реклама -
- Реклама -