Изкуство Излезе окончателната селекция за литературните награди "Перото"

Излезе окончателната селекция за литературните награди „Перото“

- Реклама -

Излезе окончателният списък с номинации за литературните награди „Перото“. Три седмици след обявяването на разширената селекция за отличието, журито избра по трима фаворити за всяка от петте категории, съобщават организаторите от Националния дворец на културата.

Церемонията по връчването на призовете ще се състои на 2 ноември. Тогава ще бъде дадена и награда за цялостен принос за 2022 г.

В категорията „проза“ номинирани са Георги Тенев („Атлантически експрес”, изд. „Колибри“, „ФО“),  Чавдар Ценов („Старецът трябва да умре“, изд. „Рива“) и Невена Митрополитска („По релсите”, изд. „Жанет 45“). Сред авторите на поезия претендентите са Никола Петров („Не са чудовища”, изд. „Да“), Кирил Василев („Шествието”, изд. „Да“) и Преслава Виденова („Постоянна експозиция”, изд. „Жанет 45“). От категорията за детска литература в селекцията остават Петя Кокудева („Юху-буху-измислячус“, изд. „Жанет 45“), Юлия Спиридонова („Сянката на щуреца“, изд. „Кръгозор“) и Анна Норт („Пет истории за нюнюнчета“, изд. „Фют“).

Сред преводачите номинираните са Ксения Банович, Ана Васунг и Паула Чачич за „Антология на съвременната българска поезия“ на хърватски език, Алесандра Бертучели за антология с поезия на Константин Павлов „Cavalliindomati“ на италиански език и Рейнол Перес Васкес за антология с поезия „terraincognita“ и стихосбирката „Отворени възможности“ на Цвета Делчева на испански език.

Претендентите в категорията за дебют са Момчил Миланов („Лято в Бурландия”, изд. „Аквариус“), Йоана Елми („Направени от вина”, изд. „Жанет 45“) и Кирил Нейков („Dirty Side”, изд. „Жанет 45“).

Литературните награди „Перото“ се връчват за принос към българския литературен контекст, съобщават от НДК. Призовете ще бъдат раздадени за осма поредна година. 

Последни новини

Белослава ще има концерт в София на 8 март

На 8 март Белослава излиза на сцената на Sofia Live Club. Това ще бъде първи концерт на...

Васко Василев изнася 14 концерта за 14 дни

След зимното акустично турне на Васко Василев в страната, концертите продължават в още 14 града в продължение...

Какви са митовете за моторното масло

Моторното масло е комплексен продукт. Има много класове, категории, марки смазочни материали. Невъзможно е да се проучат подробно всички...

Емил Янев: Културата не е като дейностите на пазара

Носител на Голямата награда "Сирак Скитник" за 2022 година е Емил Янев за предаването "Трамвай по желание". В присъствието...
- Реклама -
- Реклама -