Изкуство „Златна лира“ за петдесетгодишната Камерна опера в Благоевград 

„Златна лира“ за петдесетгодишната Камерна опера в Благоевград 

- Реклама -

Единственият в страната професионален музикално – сценичен институт, който работи в областта на малката оперна форма – Камерна опера-Благоевград, получи „Златна лира“ на галаконцерт, посветен на 50-годишнината от нейното създаване. 

Наградата връчи председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански на директора на Камерна опера Лина Ангелова. С отличието бяха удостоени и дългогодишната солистка на операта в Благоевград Райна Михова – Петрова, а посмъртно със „Златна лира“ бе отличен първият концертмайстор на Камерна опера – Благоевград Николай Петров. 

Тези награди са специални, тъй като нямат аналог в страната, а до момента Камерна опера не бе получавала такова отличие, каза за БТА директорът на културния институт Лина Ангелова. Отличие „Кристално огърлие“ получиха маестро Красимир Топалов, който е диригент на операта от 1979 г. до наши дни, както и солистът Ботьо Янчев. 

Мащабен финал на богатата програма, с която Камерна опера – Благоевград отбеляза своя половинвековен юбилей, бе галаконцертът с оперни и оперетни арии, дуети и ансамбли. В концерта участваха солистите, чийто творчески път е започнал, преминал или свързан с Камерна опера – Благоевград, каза Лина Ангелова. Това са Ботьо Янчев, Надя Клинчарова–Варионова, Вяра Железова, настоящите солисти – Юрий Николов, Теодора Петрова, Венера Мелеки, Пламен Кумпиков, Георги Димитров и отскоро новите ни и бъдещи солисти – Вяра Карабельова и Елена Иванова и двете от Благоевград, съпроводени от оркестъра на Камерна опера, посочи Ангелова. 

Финалът на богатата програма беше съпроводен с изложба, която разказа с фотографии за петте десетилетия. През цялата година Камерна опера изненадваше своята публика с редица емблематични и жанрово различни оперни и концертни вечери, посветени на юбилея – Астор Пиацола,  Мелани Местре, Хосе Алехо и танго; Теодосий Спасов, Илиян Илиев и балканска музика; Любомир Денев, Венера Мелеки и джаз вечер; Симеон Гошев и класическа Моцартова вечер, Стоил Богданов, Калина Митева и Инна Диловска с музиката на Бах и Шуберт, постановка на комичната опера на Гаетано Доницети „Дон Паскуале“

Сред гордостта на Камерна опера е реализираната идея, претворена в първото издание на фестивала за класическа музика „Дни на класиката Благоевград 2022“, с имената на световноизвестните Александрина Пендачанска и Светлин Русев.

Камерна опера – Благоевград е създадена през 1972г. от група студенти от Българска държавна консерватория. Идеята е на основателя й акад. Пламен Карталов, който е неин директор, художествен ръководител и режисьор в продължение на десетилетие, в сътрудничество с Трифон Силяновски и певците Валерия Широканска, Райна Михова – Петрова, Бистра Константинова, Ботьо Янчев, Здравко Гаджев, Николай Станчев, Росица Антонова, Магда Василева, Георги Сербезов, Александър Пенчев. 

През 1977г. Благоевград се определя за постоянно седалище на Камерна опера, а първата постановка на благоевградска сцена е на операта „Слугинята господарка“ от Джовани Перголези, с режисьор Пламен Карталов, гост-диригент Михаил Ангелов и художник Ани Хаджимишева. 

Камерна опера – Благоевград е единственият в страната професионален музикално – сценичен институт, който работи в областта на малката оперна форма, което ще нарека кръста, който трябва да носим, посочи Лина Ангелова. По думите ѝ в миналото, когато е създаден институтът, културата е била издигната на пиедестал, но в днешно време не е така и малките заглавия не водят публика. „Това е кръстът, който трябва да носим и да се справяме с тази ситуация, решавайки я с успешни минали камерни заглавия, както и откриването на нови. Поднесени подходящо и осъвременено на публиката, биха били харесвани, макар че публиката тогава, и сега е много различна и променена“, каза директорът на Камерна опера. 

Тя сподели, че заглавията се подбират грижливо, за да привлекат любители на класическата музика, което е по-трудно, в сравнение с големите оперни театри, чиито репертоари включват познати в целия свят заглавия. 

Въпреки трудностите, вече половин век Камерна опера – Благоевград е голямото класическо украшение в културния живот на областния град. Със своите концерти, представления на открито, работата по различни заглавия, създаването на представления за деца, тя възпитава поколение след поколение и доставя наслада за сетивата на своята публика. 

Последни новини

Първа самостоятелна изложба подрежда в родния си град Попово творецът Тихомир Иванов

Първа самостоятелна изложба подрежда в родния си град Попово творецът Тихомир Иванов. Ценителите на изобразителното изкуство ще...

Режисьорът Куентин Тарантино планира да заснеме десетия си и последен филм през есента

Култовият американски режисьор Куентин Тарантино обяви, че през есента възнамерява да заснеме десетия си филм, планиран да...

Непоказвани досега снимки на „Бийтълс“, направени от Пол Маккартни, бяха публикувани преди началото на изложба

Непоказвани досега снимки на ранните "Бийтълс", направени от Пол Маккартни, бяха публикувани от Националната портретна галерия в...

Теодосий Спасов: Импровизацията е най-авантюристичното изживяване и за публиката, и за изпълнителя

Импровизацията е най-авантюристичното изживяване и за публиката, и за изпълнителя. Това разказа пред БНР виртуозният музикант Теодосий...
- Реклама -
- Реклама -