Изкуство Образцов подбор от документални филми на Синелибри 2022

Образцов подбор от документални филми на Синелибри 2022

- Реклама -

Наближава осмото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал, който тази година е по-амбициозен от всякога – и като качество на съдържанието, и като мащаб. Освен внушителна конкурсна програма за пълнометражен игрален филм, вдъхновен от литературна творба, Синелибри 2022 ще предложи на зрителите отлична селекция от документални филми. Те са обединени в конкурсна секция, чието мото кореспондира с картезианския принцип „Cogito Ergo Sum” („Мисля, следователно съществувам“).

Още на 9 октомври в Дома на киното ще бъде представен документалният филм „Нашето тихо местенце“, копродукция на Франция и България с режисьор Елица Георгиева. Предвидена е дискусия със специалното участие на Альона Глухова, главната героиня на филма, и в присъствието на режисьорката и продуцентите Йожени-Мишел Виет и Мартичка Божилова. „Нашето тихо местенце“ беше удостоен с наградата на СБФД “Васил Гендов” за най-добър документален филм и с множество други национални и международни отличия.

На 10 октомври е националната премиера на документалния филм „Теодор Ушев: Невидими връзки“ в присъствието на режисьора Борислав Колев, сценаристката и продуцент на филма Мария Ландова и на самия Теодор Ушев. Филмът, селектиран за участие във Фестивала на новото кино в Монреал, представя световноизвестния автор на анимационни филми и визуален артист в пътешествие през времето и пространството: от знаковата 1968-а, в която е роден, до наши дни. Сред акцентите в документалната програма е дългоочакваният филм на Димитър Коцев-Шошо „Следеният човек“, създаден по мотиви от едноименния мемоарен роман на Веселин Бранев, който вече не е между живите, за съжаление. Бранев, когото ще чуем във филма, скромно е определил написаното като „спомени, предизвикани от документи“. Книгата съдържа не само хроника на един вероломен режим, но и петдесетгодишните преживявания на един талантлив и чувствителен човек. Събитието на 13 октомври включва дискусия с участието на екипа на филма в присъствието на Владислав Бранев, син на изтъкнатия български киносценарист, режисьор и писател.

Почитателите на Милан Кундера, който има статут на жива легенда на европейската проза, ще могат да се насладят на великолепния документален филм „Милан Кундера: От шегата до незначителността“ на режисьора Милош Смидмайер с участието на Ясмина Реза, Бернар-Анри Леви, Жан-Клод Кариер, Антоан Галимар. Това е първият и последен засега филмов разказ за творческото наследство на автора на „Непосилната лекота на битието“, „Валс на раздяла“ и „Смешни любови“. Също толкова впечатляващ е документалният филм за друг загадъчен автор – Сол Белоу. Израелският документалист Асаф Галай изследва връзката между живота на противоречивия писател и неговото творчество. „Приключенията на Сол Белоу“ е първият по рода си документален филм за Белоу, определен от критика Джеймс Ууд като най-великия американски стилист в прозата на XX век. Във филма отекват спомените на цяла плеяда забележителни творци, в т.ч. Мартин Еймис, Филип Рот, Салман Рушди и др.

Журито в конкурса за документален филм е представено от Костадин Бонев, Катерина Ламбринова и Асен Владимиров. Костадин Бонев е режисьор и сценарист, известен с документалните филми „Никола Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“, удостоен с награда за документален филм на фестивала „Златен ритон“, и „Гео Милев в лабиринта на времето“. Катерина Ламбринова е филмов критик и сценарист, редактор в списание „Кино“, креативен продуцент в продуцентското студио на БНТ „Екран“ и артистичен директор на фестивала Rhodope International Documentary Film Festival (RIFE). Асен Владимиров работи дълги години в студия „Време“, а по-късно създава продуцентска къща „ПроФилм“. Като продуцент, сценарист, режисьор и сърежисьор зад гърба си има повече от 50 документални и игрални филма, в т.ч. „За Ернрот, без пристрастия“, „Възстановка“, „Жертва на пешки“, „Книжарят“, Кеймбридж“ и много други.

Напомняме, че билетите за всички прожекции и съпътстващи събития от програмата на Синелибри в столицата са вече в продажба. Паралелно текат продажбите на билети за 35-те филмови заглавия, включени в онлайн изданието на фестивала, което ще се състои в платформата Neterra.TV+. Предстои да бъдат обявени всички останали гости и събития, в т.ч. за най-малките зрители, журито в конкурса за късометражен филм, тазгодишните галавечери на културите и програмата на фестивала по градове.

Синелибри 2022 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Билети за фестивалните събития можете да закупите оттук: https://epaygo.bg/3709766830.

Официален уебсайт: www.cinelibri.com

Последни новини

Започва отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов

Специалната програма за отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов започва днес.

Актьори от Народния театър с отворено писмо до президента в защита на директора

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков...

Явор Гърдев за казуса с Народния театър: Има път към изход

"Има път към изход. Определени въпроси не могат да се разрешат с административни мерки. Директорът на Народния...

Връчването на наградите „Оскар“ във всичките 23 категории ще бъде предавано на живо

На церемонията за наградите "Оскар" догодина зрителите ще могат да проследят на живо връчването на статуетките във...
- Реклама -
- Реклама -