Изкуство „Синът“ на Флориан Зелер с грандиозна премиера в зала...

„Синът“ на Флориан Зелер с грандиозна премиера в зала 1 на НДК

- Реклама -

Синелибри 2022 предвижда още една грандиозна кинопремиера в зала 1 на Националния дворец на културата. Става дума за психологическата драма „Синът“ на Флориан Зелер, която вече се очаква с нетърпение от световната публика. Филмът ще бъде излъчен непосредствено след церемонията по награждаване на лауреатите от конкурсната програма на 21 октомври.

След като предизвика фурор с филмовата адаптация на пиесата „Бащата“, с Антъни Хопкинс и Оливия Колман в главните роли, тази година именитият драматург и писател Флориан Зелер отново влиза в ролята на кинорежисьор, за да  предложи екранизация на още една своя хитова пиеса – „Синът„. Припомняме, че през 2021 г. филмът „Бащата“ беше номиниран от Академията в шест категории и спечели „Оскар“ в две от тях – за най-добър адаптиран сценарий и за главна роля на Антъни Хопкинс. Интериорната драма отнесе стотици отличия, в т.ч. „Сезар“ 2022 за най-добър чуждестранен филм и BAFTA за сценарий и главна роля на Антъни Хопкинс. Публиката на Синелибри също успя да се наслади на „Бащата“, нещо повече – прожекциите напълниха залите, а удовлетворението на зрителите на остана скрито.

За сценария на „Синът“ Зелер отново се е доверил на Кристофър Хемптън. В ключовите роли блестят Хю Джакман, Ванеса Кърби, Лора Дърн и, разбира се, големият Антони Хопкинс. Филмът ще има своята световна премиера в конкурса на 79-ия Международен филмов фестивал във Венеция на 7 септември 2022 г. Премиерата му в Северна Америка ще се състои на Международния филмов фестивал в Торонто.

И двете пиеси на Флориан Зелер са добре известни на българската публика благодарение на великолепните постановки на Народния театър под режисурата на Диана Добрева.В „Бащата“ главната роля е поверена на Владимир Пенев, а в „Синът“ играе Захари Бахаров. Спектакълът „Бащата“ се увенча с награда „Аскеер“ (2019) за режисура и за сценография, както и с номинация за „Аскеер“ и за „Икар“ (2019) на САБ за водеща мъжка роля (Владимир Пенев). За спектакъла „Синът“ Диана Добрева беше удостоена с „Икар“ 2021 за режисура. Френският драматург има множество награди за своите пиеси, а през 2004 г. печели Prix Interallié за романа си „Очарованието на злото“. Освен „Бащата“ и „Синът“ у нас са поставяни и се играят „Истината“, „Само час спокойствие“, „Иначе казано“ и други негови пиеси.

Прожекцията на „Синът“ в зала 1 ще се състои на 21 октомври от 19:00 ч. непосредствено след празничната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма. Билетите за събитието вече са в продажба на платформата https://epaygo.bg/4200607374. Early Bird билети се предлагат на преференциална цена до 19 септември. След 19 септември всички билети за зала 1 ще бъдат пуснати в продажба на редовна цена.

Между 8 и 30 октомври зрителите на Синелибри ще се срещнат на живо със забележителни артисти от цял свят – режисьори, сценаристи, писатели, актьори и продуценти, и ще станат свидетели на бляскави кино-литературни премиери, галавечери, пърформанси, уъркшопи и други интересни събития. Предстои да бъдат обявени всички заглавия, разпределени по секции, екипите от арбитри в трите конкурса – за пълнометражен игрален филм, документален филм и късометражен филм, както и всички специални гости и събития на фестивала!

Синелибри 2022 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Национален фонд „Култура“, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/900272831360563

Официален уебсайт:www.cinelibri.com

Последни новини

„Депеш мод“ подготвят нов албум

Осиротялата след смъртта на Анди Флечър група „Депеш мод“ подготвя нов албум, който ще излезе през 2023...

„Златна лира“ за петдесетгодишната Камерна опера в Благоевград 

Единственият в страната професионален музикално – сценичен институт, който работи в областта на малката оперна форма –...

Синелибри 2022: Галавечери на културите, юбилеи и още изненади

Броени дни преди старта на Международния кино-литературен фестивал Синелибри вече са ясни и тазгодишните галавечери на културите,...

Кои са победителите от 40-ия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“

Вчера, 29 септември 2022 г. международното жури за пълнометражни филми в състав - председател Александър Донев, киноисторик,...
- Реклама -
- Реклама -