Изкуство Софийската опера е домакин на международен конкурс за млади...

Софийската опера е домакин на международен конкурс за млади таланти

- Реклама -

„Да пеем!“ е международен проект, който има за цел да очертае проблемите на завършилите консерватория в областта на класическото пеене при преминаването им в практиката и заетостта им на пазара на труда, съобщават от Софийската опера. По думите им инициативата има амбицията да отговори на общите нужди на музикалните консерватории, театрите и самите завършили – певците.

„Резултатите, които ще бъдат създадени в рамките на проекта, ще помогнат на училищата и театрите по-добре да идентифицират, развиват и съхраняват таланти чрез неуспешен преход към практиката. Вярваме също, че можем да допринесем за растежа на сектора, като предлагаме по-качествена услуга за дистанционно обучение“, разказват организаторите.

Ще бъдат създадени различни области на дейност, които ще се провеждат за период от 24 месеца в три европейски държави – Чехия, Италия и България. Проектът се състои от 4 семинара, 4 резултата от проекта, международен конкурс за млади певци, 4 мултиплициращи събития и 8 транснационални срещи по проекта.

„Всеки ден хиляди оперни певци по света лягат и стават с идеята как да започнат или рестартират своята оперна кариера. Можем ли да намерим начин да им помогнем в това? Вярвам, че можем“, казва Лудек Голат, главен координатор на проекта от Силезийския театър в Опава, Чехия.

Конкурсът е отворен за певци от всички типове гласове, на възраст между 18 и 30 години. Председател на журито ще бъде Амбра Сорентино. Журито за предварителен подбор ще изслуша всеки изпратен запис и ще избере 40-те най-добри кандидати за участие в полуфинала на конкурса. Избраните участници ще бъдат обявени на официалния уебсайт и в социалните мрежи не по-късно от 15 септември 2022 г.

Финалният кръг е през октомври в София. Всеки от най-добрите 20 кандидати ще изпълни по 1 оперна ария по време на гала концерт на живо в Софийската опера и балет – на 29 октомври 2022 г. Преди това финално представление всички 20 кандидати ще преминат през 10 онлайн урока, по време на които най-добрите световни оперни педагози ще подготвят и инструктират кандидатите за големия финал. 

Последни новини

Започва отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов

Специалната програма за отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов започва днес.

Актьори от Народния театър с отворено писмо до президента в защита на директора

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков...

Явор Гърдев за казуса с Народния театър: Има път към изход

"Има път към изход. Определени въпроси не могат да се разрешат с административни мерки. Директорът на Народния...

Връчването на наградите „Оскар“ във всичките 23 категории ще бъде предавано на живо

На церемонията за наградите "Оскар" догодина зрителите ще могат да проследят на живо връчването на статуетките във...
- Реклама -
- Реклама -