Изкуство "Софийски солисти" и Виви Василева откриват Дните на класиката...

„Софийски солисти“ и Виви Василева откриват Дните на класиката в Балчик

- Реклама -

Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентската палка на Пламен Джуров и Виви Василева /ударни/ ще открият 13-ото издание на „Дни на класиката“ в Балчик, съобщават от фондация „Академия Класика“, която организира очаквания морски фестивал. Форумът под патронажа на кмета на Балчик Николай Ангелов събира именити изпълнители в дните между 23-30 юли на Откритата сцена „Мелницата“.

В първата фестивална вечер на морския бряг ще прозвучат „Лято“ от цикъла „Годишни времена“ на Вивалди, „Навара“ на Сарасате, „Жътва и танц“ на Марин Големинов, „Румънски танци“ на Барток и други емблематични творби от класиката.

Лятно настроение ще създадат и солистите и оркестърът на Варненската опера под диригентската палка на Найден Тодоров с откъси от произведения на Моцарт – „Сватбата на Фигаро“, „Така правят всички“, „Дон Жуан“, с арии от „Севилският бръснар“ на Росини, „Кармен“ на Бизе, „Травиата“ на Верди, „Графиня Марица“ на Калман и още любими творби.

В афиша на фестивала е „Curiosas по време на романтизма“ с участието на актрисата Йоана Буковска-Давидова, пианистката Надежда Цанова, прима балерината Веса Тонова и премиер-балетистът Росен Канев.

На сцената ще излезе и Български камерен оркестър с гост-диригент Светлана Галианова, който е подготвил програма с творби на Шостакович – „Романс“, „Лирически валс“, „Валс №2“, на Свиридов- „Романс“ и „Валс“ от музиката към филма „Виелица“, на Чайковски – „Валс на цветята“. Публиката ще аплодира и произведения на Панчо Владигеров, Георги Златев-Черкин, Петър Христосков.

Дните на класиката ще закрие Държавната опера в Бургас с „Ах,този мюзикъл“ с изпълнения на солистите Еделина Кънева, Орлин Павлов и Орлин Горанов. На диригентския пулт ще застане Йордан Дафов.

Входът за всички концерти, чието начало е от 19:30 часа, е свободен. Музикалните спектакли ще се излъчват и на живо на фейсбук страницата на фестивала, съобщи Сава Тихолов, завеждащ отдел „Култура“ в общината. 

Последни новини

Балетната постановка „Дон Кихот“ ще се играе днес в Летния театър в Бургас

Една от мащабните балетни постановки "Дон Кихот" по музика на Лудвиг Минкус ще се играе днес в...

Третото издание на „Джаз Ерул Фест“ ще се състои от 19 до 21 август

Трето издание на "Джаз Ерул Фест" ще се състои от 19 до 21 август в село Ерул,...

Синелибри представя „φ1.618“ – първия пълнометражен филм на Теодор Ушев

Синелибри има удоволствието да съобщи, че тази есен ще бъде разпространител за България на дългоочакваната антиутопия „φ1.618“...

Ах, този джаз… Боровец приюти международния джаз фест „Д-р Емил Илиев“

До днес Боровец е домакин на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Форумът е...
- Реклама -
- Реклама -