Изкуство "Софийски солисти" и Виви Василева откриват Дните на класиката...

„Софийски солисти“ и Виви Василева откриват Дните на класиката в Балчик

- Реклама -

Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентската палка на Пламен Джуров и Виви Василева /ударни/ ще открият 13-ото издание на „Дни на класиката“ в Балчик, съобщават от фондация „Академия Класика“, която организира очаквания морски фестивал. Форумът под патронажа на кмета на Балчик Николай Ангелов събира именити изпълнители в дните между 23-30 юли на Откритата сцена „Мелницата“.

В първата фестивална вечер на морския бряг ще прозвучат „Лято“ от цикъла „Годишни времена“ на Вивалди, „Навара“ на Сарасате, „Жътва и танц“ на Марин Големинов, „Румънски танци“ на Барток и други емблематични творби от класиката.

Лятно настроение ще създадат и солистите и оркестърът на Варненската опера под диригентската палка на Найден Тодоров с откъси от произведения на Моцарт – „Сватбата на Фигаро“, „Така правят всички“, „Дон Жуан“, с арии от „Севилският бръснар“ на Росини, „Кармен“ на Бизе, „Травиата“ на Верди, „Графиня Марица“ на Калман и още любими творби.

В афиша на фестивала е „Curiosas по време на романтизма“ с участието на актрисата Йоана Буковска-Давидова, пианистката Надежда Цанова, прима балерината Веса Тонова и премиер-балетистът Росен Канев.

На сцената ще излезе и Български камерен оркестър с гост-диригент Светлана Галианова, който е подготвил програма с творби на Шостакович – „Романс“, „Лирически валс“, „Валс №2“, на Свиридов- „Романс“ и „Валс“ от музиката към филма „Виелица“, на Чайковски – „Валс на цветята“. Публиката ще аплодира и произведения на Панчо Владигеров, Георги Златев-Черкин, Петър Христосков.

Дните на класиката ще закрие Държавната опера в Бургас с „Ах,този мюзикъл“ с изпълнения на солистите Еделина Кънева, Орлин Павлов и Орлин Горанов. На диригентския пулт ще застане Йордан Дафов.

Входът за всички концерти, чието начало е от 19:30 часа, е свободен. Музикалните спектакли ще се излъчват и на живо на фейсбук страницата на фестивала, съобщи Сава Тихолов, завеждащ отдел „Култура“ в общината. 

Последни новини

Белослава ще има концерт в София на 8 март

На 8 март Белослава излиза на сцената на Sofia Live Club. Това ще бъде първи концерт на...

Васко Василев изнася 14 концерта за 14 дни

След зимното акустично турне на Васко Василев в страната, концертите продължават в още 14 града в продължение...

Какви са митовете за моторното масло

Моторното масло е комплексен продукт. Има много класове, категории, марки смазочни материали. Невъзможно е да се проучат подробно всички...

Емил Янев: Културата не е като дейностите на пазара

Носител на Голямата награда "Сирак Скитник" за 2022 година е Емил Янев за предаването "Трамвай по желание". В присъствието...
- Реклама -
- Реклама -