Любопитно Ново експозиционно пространство в Националния исторически музей е посветено...

Ново експозиционно пространство в Националния исторически музей е посветено на Късната античност

- Реклама -

Екипът на Националния исторически музей (НИМ) се посвети през изминалия месец на оформянето на ново експозиционно пространство, предназначено да покаже един от най-динамичните периоди на историята на българските земи – Късната античност. Това съобщиха от НИМ.

През Късната античност в днешните български земи протичат значителни политически, икономически и религиозни промени, свързани с изграждането на нова административна и военна структура на империята, налагането на християнството за водеща религия, изграждането на нови култови средища. Същевременно епохата е белязана с пагубни явления свързани с преселението на големи маси варварски племена, които проникват през Долнодунавския лимес (граница) на Източната римска империя и поставят началото на трайно заселване на готи, славяни, авари и прабългари, отбелязват от НИМ.

Сред експонатите, които вече са част от постоянната експозиция на музея, могат да бъдат видени изключително ценни находки, сред които каменен бюст на император Флавий Юлий Валент (364 – 378), оловен погребален ковчег от региона на Видин – изключително рядка находка, фрагмент от сребърно блюдо от Сирмиум (Сремска Митровица), с името на император Лициний (308 – 324), детрониран в междуособните войни с император Константин Велики.

Във витрините са представени и най-впечатляващите находки от обектите, които Националният исторически музей проучва – полуостров Хрисосотира и полуостров Акра край Черноморец, крепостите Калята край Якоруда, Букелон край Свиленград, Св. Архангел над с. Дъбница и много други. Продължаващите археологически проучвания на тези обекти в бъдеще ще обогатят експозицията на музея.

Спасени от иманярски набези експонати също са изключително интересни и интригуващи. Колекцията от характерните за епохата фибули, показана във витрините, е само една малка част от многото, съхранявани във фондовете на музея. Възстановката с оригинални бронзови елементи, с посребряване, на римски военен колан от края на IV и началото на V в. от региона на с. Рибново, е също интересна находка, посочват от НИМ.

Експозицията “Българските земи през Късната античност” може да бъде разгледана в пространството между зали 2 и 3 на Националния исторически музей. 

Последни новини

Наградата на журито в Кан отиде при филма „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки

Наградата на журито на кинофестивала в Кан отиде при филма "Паднали листа" на финландеца Аки Каурисмаки.

Ново издание на „Когато Ницше плака“ от Ървин Д. Ялом

Днес излиза от печат ново издание на „Когато Ницше плака“ – един покоряващ роман, изкусно съчетание на...

Яна Титова с втори пълнометражен филм

Филмът тръгва по кината в цялата страна през есента След успеха на вдъхновяващия „Доза...

„Анна“ – дебютът в пълнометражното игрално кино на режисьора Боримир Илков – Боно

На 9 юни по кината в цялата страна тръгва "Анна" – дебютът в пълнометражното игрално кино на...
- Реклама -
- Реклама -