Изкуство Пазарът на изкуството възвърна великолепието си на Изложението в...

Пазарът на изкуството възвърна великолепието си на Изложението в Базел

- Реклама -

Пазарът на изкуство се завръща към славата си отпреди пандемията на Изложението „Арт Базел“, въпреки войната в Украйна и неспокойните пазари, предаде АФП. 

Още в началото на на изложението на 16 юни водещите галерии реализираха няколко много големи продажби. Базираната в Цюрих компания „Хаузер  и Вирт“  например постави нов рекорд за паяк на френско-американската скулпторка Луиз Буржоа –  40 милиона долара (38 милиона евро).

Бяха продадени и произведения за  седемцифрени суми, сред които творба на арменския художник Аршил Горки за 5,5 милиона долара, или маслена картина от  Франсис Пикабия за 4 милиона долара. Само през първия ден продажбите достигнаха 75 милиона долара.

Германската галерия „Давид Цвирнер“ продаде творба на концептуалния художник Феликс Гонсалес-Торес за 12,5 млн. долара и платно на южноафриканската художничка Марлен Дюма за 8,5 млн. долара. 

„Изложението е изпълнено с много енергия и много колекционери, каквито не сме виждали от дълго време“, каза Марк Глимчър, директор на американската галерия „Пейс“. Тя продаде маслена картина от Джоан Мичъл за 16,5 млн. долара и пласира няколко бъдещи незаменими токени  на Джеф Кунс със скулптура на Луната, които ще се предлагат за по 2 млн. долара. 

След спад от 22 процента през 2020 г. пазарът на изкуство се възстановява с 29 процента през 2021 г., за да нарасне с 65,1 млрд. долара, според оценката на Клер Макандрю, автор на доклад за „Арт Базел“, която отбелязва, че бюджетите на колекционерите също са се увеличили значително през миналата година. 

Последни новини

Проф. д-р Александър Илиев: Танцът и пантомимата са изкуства, които нямат граници

Танцът и пантомимата са изкуства, които нямат граници. Това го доказва и Националният фестивал на театъра в...

Панорама на Иван Андонов в Сити Марк Арт център

НФЦ: Тази година имаме удоволствието наред с избрани български филми от последната година, да ви представим режисьора,...

„Статии, есета, лекции“ от Ингмар Бергман, един от най-значимите творци на XX век

Боже мой, когато правиш сериозни неща и зрителите не гъкват, може винаги да се утешиш, като си...

Music On на Marco Carola за първи път в България

Легендарният диджей ще представи концептуалното си събитие пред българска публика на 21 септември на летище София
- Реклама -
- Реклама -