Събития "Златно перо" почита заслугите на 24 творци от различни...

„Златно перо“ почита заслугите на 24 творци от различни видове изкуства

- Реклама -

Заслугите на 24-ма творци от различни видове изкуства почитат наградите „Златно перо“ за 27-ма поредна година, съобщават учредителите от „Кантус фирмус“.

По звуците на химна „Върви, народе възродени“, в изпълнение на Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов, е започнала церемонията вчера. Първото „Златно перо“ е връчено на известния композитор, диригент и джаз пианист Любомир Денев. „Ние, хората на творчеството, не мислим за награди, когато пишем нещо. Но признанието ни вдъхва увереност, че това, с което се занимаваме, е значимо, че обществото има нужда от нас и нашето творчество“, казва той.

Актрисата Силвия Лулчева получи приза от Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус фирмус“ и учредител на отличието. „Ние, актьорите, всеки ден пишем невидими истории до своите зрители и те не са непременно златни, но трябва обезателно да са честни, вълнуващи, актуални и живи. Това „Златно перо“ ме кара да се чувствам много специална и се радвам, че съм направила този избор в моя живот – да се уча и да бъда достоен ученик на светли, духовни личности като Вас!“, казва Лулчева.

Златната брошка е връчена също на Николай Георгиев, театрален режисьор и основател на студентския театър „Алма алтер“, Марияна Арсенова – певица и директор на Музикалния театър, оперния певец Венцеслав Анастасов, актьора Иван Джамбазов. Сред наградените тази година са също Софийският духов оркестър, предаването “Джинс” на БНТ, Даниела Черпокова – преподавател по виолончело в Националното музикално училище, певицата Белослава, хореографите Боряна Сечанова – художествен ръководител на балет „Арабеск“ и Силвия Томова, водач на балета на Държавната опера в Стара Загора, диригентът на оркестъра за народна музика на БНР – Димитър Христов, виолончелистът Атанас Кръстев, скулпторът Крум Дамянов, карикатуристът Милко Диков, както и изкуствоведът д-р Любен Домозетски. От името на отличената актриса Гинка Станчева наградата получи нейната дъщеря Ермелина Пейчева, а приза на композитора Кирил Дончев взе Антони Дончев. Заради професионални ангажименти на церемонията не успяха да присъства също режисьорът Виктор Божинов и актьорът Александър Сано.

Народната певица Валя Балканска, която също получава „Златно перо“ тази година, се обърна към публиката с думите: „Благодаря на целия български народ, защото усещам тяхната обич. Желая на всички здраве, а също силата и куража да удържаме българщината“.

Аудио поздрав от САЩ изпрати и Пенка Кунева, композитор на филмова музика и лауреат на „Златно перо“, която казва, че тази награда има изключително значение за нея, защото идва от родината й, където е получила музикалното си образование и се е формирала като творец.

Носителят на 24-ото „Златно перо“ за 2022 година, което се определя от слушателската аудитория на „Класик ФМ“, е за пианистката Мартина Табакова.

Последни новини

Проф. д-р Александър Илиев: Танцът и пантомимата са изкуства, които нямат граници

Танцът и пантомимата са изкуства, които нямат граници. Това го доказва и Националният фестивал на театъра в...

Панорама на Иван Андонов в Сити Марк Арт център

НФЦ: Тази година имаме удоволствието наред с избрани български филми от последната година, да ви представим режисьора,...

„Статии, есета, лекции“ от Ингмар Бергман, един от най-значимите творци на XX век

Боже мой, когато правиш сериозни неща и зрителите не гъкват, може винаги да се утешиш, като си...

Music On на Marco Carola за първи път в България

Легендарният диджей ще представи концептуалното си събитие пред българска публика на 21 септември на летище София
- Реклама -
- Реклама -