Събития "Златно перо" почита заслугите на 24 творци от различни...

„Златно перо“ почита заслугите на 24 творци от различни видове изкуства

- Реклама -

Заслугите на 24-ма творци от различни видове изкуства почитат наградите „Златно перо“ за 27-ма поредна година, съобщават учредителите от „Кантус фирмус“.

По звуците на химна „Върви, народе възродени“, в изпълнение на Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов, е започнала церемонията вчера. Първото „Златно перо“ е връчено на известния композитор, диригент и джаз пианист Любомир Денев. „Ние, хората на творчеството, не мислим за награди, когато пишем нещо. Но признанието ни вдъхва увереност, че това, с което се занимаваме, е значимо, че обществото има нужда от нас и нашето творчество“, казва той.

Актрисата Силвия Лулчева получи приза от Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус фирмус“ и учредител на отличието. „Ние, актьорите, всеки ден пишем невидими истории до своите зрители и те не са непременно златни, но трябва обезателно да са честни, вълнуващи, актуални и живи. Това „Златно перо“ ме кара да се чувствам много специална и се радвам, че съм направила този избор в моя живот – да се уча и да бъда достоен ученик на светли, духовни личности като Вас!“, казва Лулчева.

Златната брошка е връчена също на Николай Георгиев, театрален режисьор и основател на студентския театър „Алма алтер“, Марияна Арсенова – певица и директор на Музикалния театър, оперния певец Венцеслав Анастасов, актьора Иван Джамбазов. Сред наградените тази година са също Софийският духов оркестър, предаването “Джинс” на БНТ, Даниела Черпокова – преподавател по виолончело в Националното музикално училище, певицата Белослава, хореографите Боряна Сечанова – художествен ръководител на балет „Арабеск“ и Силвия Томова, водач на балета на Държавната опера в Стара Загора, диригентът на оркестъра за народна музика на БНР – Димитър Христов, виолончелистът Атанас Кръстев, скулпторът Крум Дамянов, карикатуристът Милко Диков, както и изкуствоведът д-р Любен Домозетски. От името на отличената актриса Гинка Станчева наградата получи нейната дъщеря Ермелина Пейчева, а приза на композитора Кирил Дончев взе Антони Дончев. Заради професионални ангажименти на церемонията не успяха да присъства също режисьорът Виктор Божинов и актьорът Александър Сано.

Народната певица Валя Балканска, която също получава „Златно перо“ тази година, се обърна към публиката с думите: „Благодаря на целия български народ, защото усещам тяхната обич. Желая на всички здраве, а също силата и куража да удържаме българщината“.

Аудио поздрав от САЩ изпрати и Пенка Кунева, композитор на филмова музика и лауреат на „Златно перо“, която казва, че тази награда има изключително значение за нея, защото идва от родината й, където е получила музикалното си образование и се е формирала като творец.

Носителят на 24-ото „Златно перо“ за 2022 година, което се определя от слушателската аудитория на „Класик ФМ“, е за пианистката Мартина Табакова.

Последни новини

Започва отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов

Специалната програма за отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов започва днес.

Актьори от Народния театър с отворено писмо до президента в защита на директора

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков...

Явор Гърдев за казуса с Народния театър: Има път към изход

"Има път към изход. Определени въпроси не могат да се разрешат с административни мерки. Директорът на Народния...

Връчването на наградите „Оскар“ във всичките 23 категории ще бъде предавано на живо

На церемонията за наградите "Оскар" догодина зрителите ще могат да проследят на живо връчването на статуетките във...
- Реклама -
- Реклама -