Изкуство Кирил Петков за „Петя на моята Петя“: Вълнуващ, вдъхновяващ,...

Кирил Петков за „Петя на моята Петя“: Вълнуващ, вдъхновяващ, великолепен!

- Реклама -

Предпремиерната прожекция вчера вечерта уважена от премиера Кирил Петков и някои от министрите, сред които вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова, културния министър Атанас Атанасов, министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„Вълнуващ, вдъхновяващ, великолепен!“, написа Кирил Петков във Фейсбук след като гледа филма.

Премиерата в кината през 2022 г. е по повод навършването на 60 години от раждането на забележителната Петя Дубарова, оставила ярка следа в българската поезия със своя младежки устрем и непримиримост спрямо несправедливостта по онова време.

Филмът на режисьора Александър Косев бе показан за първи път в зала 1 на НДК, в рамките на 25-ия „София филм фест“ (март, 2021). Продукцията е заснета за по-малко от месец, изцяло в Бургас, от оператора Иван Вацов. Много от актьорите, които участват, са родени и свързани с морския ни град, включват се и близо 500 местни жители като статисти.

Героинята на Петя Дубарова – оригиналът, е поверена на Алиса Атанасова. Петя Монова – „преродената“ Петя Дубарова, е Александра Костова, позната от „Маймуна“ на Димитър Коцев-Шошо. Участват още Албена Павлова, Юлиян Вергов, Васил Банов, Емил Марков, Моньо Монев, Орлин Павлов, Алена Вергова, Ясен Атанасов, Александър Милчев.

ВЪПРОСИТЕ
Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си? В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а другата – мъдра и митична. Обединява ги желанието да живеят по собствени правила и да бъдат такива, каквито са избрали, противопоставяйки се на системата, която цели да превърне младежите в „консервни кутии без етикети“.

„Петя на моята Петя“ е филм за онази борба на всяко поколение да бъде себе си със собствените си изразни средства и методи. Да защити своите ценности. Макар и грешни в очите на другите. Прелиства страници с поезия, отваря незаздравели рани и настоява за отговори. Строи мостове между миналото и настоящето, защото истината има много лица, а историята се повтаря“, разказват от екипа.

СЮЖЕТЪТ
Новата учебна година започва с внезапни промени. Нов директор, нови правила и тежък инцидент, който ще промени живота на група младежи от 11-и клас. На фона на несправедливостта в гимназията, едно момиче решава да действа и да се бори срещу всичко, което превръща съучениците й „в консервни кутии без етикети“. Защото системата в лицето на директор Крачунов обича послушните и не толерира различните. Четиридесет години след смъртта на любимата й поетеса Петя Дубарова, Петя ще открие смисъла в това да живее и обича истински.

ЕКИПЪТ
Александър Косев е режисьор на много български сериали, част от които „Откраднат живот“ (2016 – 2019), „Кантора Митрани“ (2012), „Дървото на живота“ (2013), „Столичани в повече“ (2011-2016), „Връзки“ (2015-2016).

Нели Димитрова е сценарист на едни от най-касовите български филми „Голата истина за група Жигули“, „Възвишение“ и „Love.net“, както и на сериали като „Връзки“ и „Домашен арест“. Преподава кино и телевизионна драматургия в НАТФИЗ.

Валентина Ангелова е сценарист в трети сезон на сериала „Под прикритие“ и в сериалите „Домашен арест“ и „Скъпи наследници“. От 2013 г. е член на WannaBe Production, където разработва независими сценарни проекти.

Операторът на филма Иван Вацов има над 40 игрални заглавия, участвал е в заснемането на американски продукции като „Непобедимите 3″ (Expendables 3), „300: Възходът на една империя“ (300: Rise of an Empire), „Конан Варварина“ (Conan the Barbarian) и други.

Продуцентът Николай Урумов (BOF Pictures) е познат от сериалите „Кантора Митрани“ (2012), „Домашен арест“, филмите „Вила Роза“ (2013) и „Лабиринти на любовта“ (България/Русия, 2016). Копродуцент е Кръстьо Ламбев (Concept Studio), известен като продуцент на „Голата истина за група Жигули“. източник: dnews.bg

Последни новини

Започва отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов

Специалната програма за отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов започва днес.

Актьори от Народния театър с отворено писмо до президента в защита на директора

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков...

Явор Гърдев за казуса с Народния театър: Има път към изход

"Има път към изход. Определени въпроси не могат да се разрешат с административни мерки. Директорът на Народния...

Връчването на наградите „Оскар“ във всичките 23 категории ще бъде предавано на живо

На церемонията за наградите "Оскар" догодина зрителите ще могат да проследят на живо връчването на статуетките във...
- Реклама -
- Реклама -